Je bent hier:

CSA-Concept

CSA-Concept

De Weidetuin werkt volgens het concept van community supported agriculture (CSA), in het Nederlands ook wel vertaald met ‘gemeenschapslandbouw’. Het wordt wel gezien als het landbouwmodel van de toekomst. Het CSA-concept ontstond rond 1960 in Duitsland, Zwitserland en Japan. Zorgen over voedselveiligheid en duurzaamheid waren belangrijke redenen om te starten met een vorm van land- en tuinbouw die duurzaam en ecologisch verantwoord moest zijn.

De filosofie achter het CSA-concept is dat het voedsel van ons allemaal is en de productie ervan door boer en burger gezamenlijk gedragen zou moeten worden. Daar wordt iedereen beter van. Het gaat hierbij om het gebruiken van eerlijke en duurzame voedsel- en landbouwsystemen met een verantwoord beheer van bodems, landschap, planten, dieren en water. Daarbij is het mogelijk om te komen tot een eerlijke, kostendekkende prijs voor de boer (niet alleen lokaal of landelijk, maar in alle delen van de wereld) en genoeg en gezond voedsel voor iedereen. Dat betekent werken aan zowel voedselsoevereiniteit (de mensen die voedsel produceren en consumeren bepalen de mechanismen en het beleid van de voedselproductie en -distributie, in plaats van de bedrijven en instellingen die in het mondiale voedselsysteem overheersen) als aan voedselzekerheid (een situatie waarbij  alle mensen fysieke en economische toegang hebben tot voldoende veilige en voedzame levensmiddelen om hun eetbehoeften en -voorkeuren voor een actief en gezond leven te voldoen).

Kenmerkend voor CSA is dat teler en consument de handen ineen slaan. Er is direct contact tussen de boer en de burger. Er zit geen tussenhandel of supermarkt tussen. De consument ziet hoe de groenten worden geteeld en betaalt een vast bedrag en daarmee heeft de tuinder de zekerheid van afzet en inkomen. Zo wordt de consument eigenlijk ook coproducent van lokaal geteelde, gezonde voeding. Als onvoorziene weersomstandigheden, zoals late vorst of een zeer nat voorjaar, de oogst nadelig beïnvloeden, worden de risico’s van een lagere opbrengst vanzelfsprekend ook samen gedragen.

Wilt u meer weten over de achtergronden van CSA? Kijk dan hier: Gemeenschapslandbouw – Wikipedia