Voedseleducatie
Waarom heeft je lijf meer aan fruit, groente en brood dan aan chips en roze koeken? Hoe groeit een appel aan de boom of een aardappel in de grond? Welke soorten zijn er? De stap van groententeelt naar voedseleducatie is niet zo groot. Immers u heeft uw lesmateriaal ‘op orde’. U kunt (basisschool)leerlingen vertellen over de grondsoort, wat een plant nodig heeft om te groeien, hoe zaad verspreid wordt, waarom respect voor de natuur nodig is, hoe je zorgt voor planten, kunnen wat ‘oogst’ mee naar huis nemen om gezonde voeding ook te ervaren.
Naast een lesruimte met de nodige materialen is de belangrijkste educatieve ruimte aanwezig: een tuin waar allerlei soorten groente, fruit en noten voorhanden is; waar desnoods een klus in de tuin kan worden gedaan of waar proefondervindelijk contact met de aarde en planten kan worden gemaakt.
Belangrijk hierbij is een goed en doordacht onderwijsprogramma, waarbij aansluiting kan worden gezocht bij bestaande lesmethoden als ‘gezond-op-school’ (www.voedingscentrum.nl), ‘voedseleducatie Amsterdam’ (www.nmegids.nl/amsterdam) e.d.
Verder is een team van voedsel-leerkrachten nodig. Hier kan aansluiting gezocht worden bij de werkwijze van De Hooiberg in Capelle ad IJssel.
Van belang is een overleg met lokale overheden en basisscholen voor inventariseren van de wenselijkheid van dit onderwijs, de wijze van inpassen in het jaarprogramma en de aansluiting bij de leerdoelen. Ook zal het nodig zijn te spreken over de financiële ondersteuning van deze voedseleducatie voor het uitvoeren van de programma’s, maar ook voor het ontwikkelen ervan.
De locatie voor voedseleducatie zal beginnen in het centrum waar ruimte moet zijn om een klas te ontvangen, ook als het minder goed weer is en om hier lessen te verzorgen. Ook zal het nodig zijn hier sanitair te hebben.