FAQ
Hoe werkt een zelfoogsttuin?
Als je oogstgenoot wordt van zelfoogsttuin De Weidetuin, dan kun je gedurende ongeveer 35-40 weken in het seizoen (van ongeveer maart tot en met november) zelf je groenten komen oogsten. De tuinder verzorgt een teeltplanning waardoor er iedere week minimaal 3 of 4 groenten te oogsten zijn. Via een oogstbericht per mail en een bord in de tuin weet je die week wat er te oogsten valt.
Wat is een zelfoogsttuin of csa?
Een andere term voor zelfoogsttuin is CSA en die afkorting staat voor Community Supported Agriculture. Het is een vorm van gemeenschapslandbouw waarbij de oogstgenoten een belangrijke rol spelen in de levensvatbaarheid van de tuin. De oogstgenoten betalen namelijk ieder teeltseizoen vooraf een bedrag voor deelname. Je kunt dat zien als een soort abonnement voor dat jaar. Daarmee krijgt de tuinder vooraf het kapitaal in handen om zaden en plantgoed aan te schaffen. En hij is verzekerd van een inkomen. Als de planten goed groeien, is de oogst groot. En als het seizoen tegen zit, is de opbrengst minder. De oogstgenoten delen dat risico met elkaar, maar profiteren ook als het meezit omdat er dan meer te oogsten is.
Wat is een oogstgenoot?
Als oogstgenoot ben je deelnemer of abonnee van De Weidetuin. Je komt iedere week zelf je groenten oogsten. En als je het leuk vindt, kun je ook betrokken worden bij het reilen en zeilen van de tuin door als vrijwilliger mee te werken.
Moeten oogstgenoten ook iets doen in de tuin?
Oogstgenoten komen zelf hun groenten oogsten. Daarnaast hoeft er niets. Maar dat mag wel. Je kunt ook als vrijwilliger actief worden als je dat leuk vindt. Je helpt dan zaaien, planten, wieden en opruimen. Alle hulp is welkom.
Kun je ook meewerken als vrijwilliger?
Ja, dat kan. Ook als je geen oogstgenoot wilt worden, maar je vindt het wel leuk om buiten met plantjes bezig te zijn, ben je welkom als vrijwilliger.
Waar is de zelfoogsttuin?
De Weidetuin is gesitueerd aan de Hoofdweg 64 in Nieuwerkerk ad IJssel, achter de vorig jaar geopende ALDI en in feite achter de begraafplaats Schollevaar.
Wanneer gaat het open?
Het is de bedoeling dat we vanaf januari 2023 gaan zaaien en planten, zodat we de eerste groenten in april kunnen oogsten.
Is de tuin straks altijd open?
De tuin is niet altijd open. De openingstijden zijn dinsdag, vrijdag en zaterdag tussen 10 – 14 uur en op woensdag van 13 – 20 uur.
Hoe kan ik me opgeven?
Door in de menuknop ‘Winkel’ te klikken en je als oogstgenoot te registreren en aan te melden. Pas na betaling ben je officieel oogstgenoot.
Welke groenten kunnen straks geoogst worden?
We willen een grote diversiteit aan gewassen telen, waaronder bijvoorbeeld: tomaalt, pepers, biet, wortel, pastinaak, ui, prei, sla, snijbiet, andijvie, radijs, raapstelen, meiraap, courgette, komkommer, pompoen, groenselder, knolselderij, koolrabi, broccoli, spitskool, rode kool, spruiten, rucola, venkel, tuinbonen, sperziebonen, snijbonen, peulen, doperwten.
Daarnaast komen er ook smaakmakers als kruiden en knoflook. In een later stadium hopen we ook kleinfruit zoals framboos, aalbes en braam aan te kunnen bieden.
Kun je als oogstgenoot meepraten over wat er verbouwd wordt?
Zeker. Van de Weidetuin staan we open voor suggesties. Elk jaar is er een inspraakavond om terug en vooruit te kijken.
Kun je ook deelnemen zonder groente te komen oogsten?
Ja, daar zeggen we geen nee tegen. Je wordt dan supporter van de tuin. Je mist dan alleen wel overheerlijke, lokaal geproduceerde groenten.
Hoe groot wordt de tuin?
De totale oppervlakte van de tuin is ruim een halve hectare. Dan rekenen we de paden e.d. niet mee.
Kun je ook zomaar een keer komen plukken?
In principe niet.
Komen er ook bloemen die geplukt kunnen worden?
We gaan ook bloemen aanbieden om geregeld een vers bosje bloemen mee te nemen.
Wat zijn de verdere plannen voor de Weidetuin?
We willen de tuin gaan uitbreiden qua oppervlakte en qua assortiment. Daarnaast willen we een voedselbos aanleggen, met pluktuin (2023). Ook willen we een uitloopkar voor kippetjes op het terrein zodat verse uitloopeieren kunnen worden gekocht. Ook denken we aan wat varkentjes, een speeltuintje en nog veel meer.